Dziś 5 stycznia w grupie Odkrywców Świata i Tropicieli Przyrody został zorganizowany Dzień Bitej Śmietany. Whipped Cream Day obchodzony jest na cześć urodzin Aarona S. „Bunny” Lapina, który w 1948 roku wynalazł bitą śmietaną w sprayu. Tego dnia przedszkolaki poznały nie tylko proces powstawania bitej śmietany oraz sposoby jej wykorzystania, ale przede wszystkim brały aktywny udział w zajęciach kulinarnych. Dzieci z pomocą swoich pań przygotowały pyszną sałatkę owocową ze swoich ulubionych owoców, a na koniec udekorowały sałatkę bitą śmietanę bez dodatku sztuczny barwników i konserwantów. Długo wyczekiwanym momentem przez wszystkich podopiecznych była degustacja deseru. Zza stolików słychać było wesołe rozmowy i pomruki zadowolonych dzieci. To był słodki i pyszny dzień.
W ostatnich tygodniach Odkrywcy Świata i Tropiciele Przyrody przygotowywali się do nadejścia zimy oraz zbliżających sięŚwiąt. Wychowankowie pilnie uczyli się ról i brali udział w przygotowaniach do przedstawienia, odliczali czas do Bożego Narodzenia, poznali potrawy wigilijne oraz zwyczaje i tradycje bożonarodzeniowe, wykonywali różne ozdoby oraz pomagali ubierać choinkę. Zajęcia zostały urozmaicone o przeróżne zabawy dydaktyczne i muzyczno-ruchowe w wyjątkowej atmosferze. Dzieci wyczekiwały świątecznego czasu, śpiewając także liczne piosenki o tematyce zimowo-świątecznej. W dniu 22 grudnia 2023 roku dzieci wystąpiły w jasełkach. Przedszkolaki pięknie zaprezentowały swoje role i talenty artystyczne, zaśpiewały kolędy i pastorałki, dziewczynki zatańczyły taniec aniołków, a chłopcy - pasterzy. Na zakończenie dzieci złożyły razem życzenia świąteczne i noworoczne, nie obyło się także bez gromkich braw. Po przedstawieniu na Odkrywców Świata i Tropicieli Przyrody czekał zorganizowany przez rodziców poczęstunek. Życzymy wszystkim Wesołych Świąt oraz Szczęśliwego Nowego Roku!
Tradycją w naszej szkole jest organizowany przez Samorząd Uczniowski konkurs na najładniej przystrojoną świątecznie salę lekcyjną. Nie inaczej było w tym roku - we wtorek, 19 września komisja konkursowa po obejrzeniu wszystkich dekoracji podjęła decyzję, iż I miejsce zdobywa klasa 6a, II miejsce - klasa 7c, natomiast III miejsce ex aequo - klasa 4a i 5c. Serdecznie gratulujemy!
Uczniowie "Kopernika" z klasy 1a , 2 a i 2 b dekorowali świąteczne pierniczki. Piękny, korzenny zapach piernika, jest jednym z zapachów kojarzących się ze zbliżającymi Świętami Bożego Narodzenia. W tym tygodniu mieliśmy okazję poczuć namiastkęświątecznej atmosfery. Uczniowie klasy 1 a, 2 a i 2 b, mogli z powodzeniem rozwijać swoje cukiernicze zdolności, ozdabiając kolorowym lukrem i cukrowymi posypkami piękne i pachnące, domowe pierniczki.Wszyscy z ogromnym entuzjazmem i zaangażowaniem wykonali zadanie. Efekt wizualny robi wrażenie! Walory smakowe będziemy mieli okazję docenić podczas klasowych spotkań wigilijnych.
Tradycyjnie, jak co roku klasa 3a zabrała się za dekorowanie pierników. Smaczne pierniczki były ozdabiane lukrem oraz różnymi kolorowymi posypkami. Pomysłów i radości było mnóstwo. Unoszący się w sali korzenny zapach i dźwięki polskich kolęd wprawiły wszystkich w świąteczny nastrój.