Uczniowie "Kopernika" z klasy 1a , 2 a i 2 b dekorowali świąteczne pierniczki. Piękny, korzenny zapach piernika, jest jednym z zapachów kojarzących się ze zbliżającymi Świętami Bożego Narodzenia. W tym tygodniu mieliśmy okazję poczuć namiastkęświątecznej atmosfery. Uczniowie klasy 1 a, 2 a i 2 b, mogli z powodzeniem rozwijać swoje cukiernicze zdolności, ozdabiając kolorowym lukrem i cukrowymi posypkami piękne i pachnące, domowe pierniczki.Wszyscy z ogromnym entuzjazmem i zaangażowaniem wykonali zadanie. Efekt wizualny robi wrażenie! Walory smakowe będziemy mieli okazję docenić podczas klasowych spotkań wigilijnych.
Dziś 5 stycznia w grupie Odkrywców Świata i Tropicieli Przyrody został zorganizowany Dzień Bitej Śmietany. Whipped Cream Day obchodzony jest na cześć urodzin Aarona S. „Bunny” Lapina, który w 1948 roku wynalazł bitą śmietaną w sprayu. Tego dnia przedszkolaki poznały nie tylko proces powstawania bitej śmietany oraz sposoby jej wykorzystania, ale przede wszystkim brały aktywny udział w zajęciach kulinarnych. Dzieci z pomocą swoich pań przygotowały pyszną sałatkę owocową ze swoich ulubionych owoców, a na koniec udekorowały sałatkę bitą śmietanę bez dodatku sztuczny barwników i konserwantów. Długo wyczekiwanym momentem przez wszystkich podopiecznych była degustacja deseru. Zza stolików słychać było wesołe rozmowy i pomruki zadowolonych dzieci. To był słodki i pyszny dzień.